Levelezésemből: a farkasokról

Jani: Én úgy tudom, hogy a Pillangó parkban, azzal a házzal szemben, ahol a Karel lakik, fölszámolják az ottani játszóteret és medveparkot hoznak létre. A Karelék ablaka alatt lesz a medvetenyésztő kennel. A Pillangó utcát meg átkeresztelik Via Ursus arctos horribilis névre.

 

Karesz: Már több felkérést kaptam medvétlen országok kormányaitól, hogy jelenlétemmel biztosítsam a medvék visszatelepülését. Hamar hírem ment, mert 2006-ban, mikor elkezdtem nyüzsögni a Börzsönyben, a hiúz azonnal megjelent, tavaly már jött egy medve is. Várható még bölény, sőt kardfogú tigris és kicsi zöld emberkék érkezése is. Farkast viszont nem tudok produkálni, az Jani reszortja, aki egyébként szarvas témában erős még, igaz Janyek? 

 

Jani: Ez így van! Amerre én járok-kelek, ott még gomba helyett is szarvas nől! Esetleg szarvasgomba. Vagy gombás szarvas. Ha étterembe megyek, akkor szarvaspörkölt. Ha hibázom, akkor szarvashiba. Ha hasalok az avarban, akkor szarvasbogár. Ha a dzsungelben járkálok, akkor szarvasaggancspáfrány. Ha találok egy rozsdás, semmire nem használható fémdarabot, akkor az is egy szar vas. Régen a kedvenc kocsim a Volga volt, aminek egy szarvas embléma volt az elején. Az óvodában a jelem először szar volt, aztán vas lett. Ha majd megyünk Nagyvenyibe, akkor a kaja ott is SZARVASPÖRKÖLT LESZ ÁFONYÖNTETTEL!!!

A farkasbűvölést, teremtést még most gyakorlom. De ebben a témában rengeteg magas színvonalú irodalom lelhető fel, mint pl.: különféle farkasemberes horror filmek és ott van a klasszikus Farkasokkal táncoló című alkotás is. (Ami egyébként esetemben lehet, hogy átalakul Szarvasokkal táncolóvá.) A Bükkben gyakorlásképpen hoztam létre azt a három farkast. Gondoltam, egyelőre ennyi is elég lesz. Ki kell tapasztalni, hogy a Bükk vadállománya fenn tud-e tartani több ordaskomát. Egyébként mostanában fut egy sorozat, valami Alkonyat, vagy mi, aminek már a negyedik része következik, s amiben egy szívdöglesztő skac játssza a fővámpírt, akinek a poszterével a sikítozó kiscsajok elbújnak valami rejtett helyre, ahol a fiatalember arcképmásolatára csinálnak pajzán dolgokat. Abban a filmben szimpatikus vámpírfiatalok alakulnak át böszöm nagy farkasokká. Tehát ebből a filmből ki kell analizálnom azt a folyamatot, ami a farkassá válást létrehozza, s akkor még egy bíboratkából is farkast fogok produkálni.

A farkasbűvölést, teremtést még most gyakorlom...

A farkasbűvölést, teremtést még most gyakorlom…

De akkor majd Szarvasról elköltözöm Farkaslakára, ahol farkastörvények fognak uralkodni. Kedvenc növényem a csillagfürt lesz. (Ezt botanikában jártas barátaim fogják elsősorban értelmezni.) Viszont a farkasölő sisakvirágot utálni fogom. Kedvenc űrhajósom Farkas Bertalan lesz és halálom után a Farkasréti temetőben fogok lepihenni. Gyermekeimet Romulusnak és Remusnak fogják hívni, esetleg Mauglinak. Nekik majd a Piroska és a farkas, vagy a Kismalac és a farkasok című meséket fogom olvasni. És az örökzöld  „No, megállj csak” című rajzfilmet fogjuk nézegetni éjjel-nappal. Remélem farkastorokban nem fognak szenvedni.

No, szép napot és teliholdas szép estét!

Jani

 

Karesz: Farkasgyepűre sem megyek Janival, de még Farkas Flóriánnal sem, mert ő egy báránybőrbe bújt farkas. Farkasgyepűn állítólag rengeteg a farkaspók is (több mint Farkaslakán) akik farkasveremben laknak, mert akkorák, mint egy prérifarkas, mivel farkasétvágyuk van, biztos az ottani farkasordító hideg miatt. De lehet, hogy csak farkast kiáltanak arrafelé és nincsenek ott pókok, mert a farkasölő sisakvirág őket is megfarkalta (vagy a táncosokkal farkalók közül valaki).

 Na, megyek, szedek farkasbabot, farkasbogyót, farkasboroszlánt, farkastinórut, stb. és fotózok tundrafarkast, sörényes farkast és vörös nyakú szúfarkast. Végezetül egy tanulságos történet, ami az emberekre is igaz, mert ember embernek farkasa:

 

A farkas és a bárány

 

A szomjas farkas és a szomjas kis bari
ugyanazon patakra ment véletlenül.
A jámbor gyapjasnál az ordas följebb állt,
gonosz szándékkal mégis így kötött belé.
„Mért bolygatod fel nékem a patak vizét,
ha én iszom?” A gyapjas félénken felelt:
Hogyan tehetném, kérlek, mit szememre hánysz?
Hiszen a víz felőled árad szájamig.”
A meghazudtolt farkas így acsarkodott:
„Fél éve rútul rágalmaztál engemet.”
„Hisz akkor még nem éltem én” – felelte az.
„Apád gyalázott akkor, istenuccse, ő” –
és ráugorva széjjelmarcangolta őt.
Oly emberekről íródott e kis mese,
kik ártatlant koholt ürüggyel nyomnak el.*

 

Üdv: Farkas Farkasné Farkas Piroska szomszédja

 

Jani: Farkasgyepűn valóban rengeteg farkaspók van. Én teremtettem őket akkor, amikor még csak gyakornok voltam a Farkasteremtő- és ordasképző szakon. Mert rögtön nem lehet egyből farkast teremteni. Szépen, lépésről lépésre kell megtanulni a csínját-bínját eme nagy tudást igénylő tudománynak. Harry Potter sem váltotta meg rögtön a varázsló világot a kis varázspálcájával. Már amit a kezében szorongatott. Már nem azt szorongatta a kezében, hanem egy másik pálcát. Ami fából volt. Először patkányt változtattak kupicává, majd talpas pohárrá, majd tejes köcsöggé, a tejes köcsögöt vissza vajköpülő küblivé, majd akós hordóvá. A végeredmény egy sörszállító tartálykocsi lett. Mit gondoltok ti, miért van annyi farkaspók ebben az országban? Mert gyakoroltam. Sokat. Először csak piciny farkaspókokat teremtettem, mint pl. a kalózpók, az utolsó két lecke pedig a szongáriai cselőpók, majd a tarantella volt. Amikor ez is meglett, akkor jött a halfarkas. Bár ez repül, de hát mindent, amiben a farkas szó létezik, meg kellet tanulnom teremteni. Mert ha hibázom, akkor mondjuk egy osztrigafarkasnak rendes farkasfejet teremtek, az meg akkor hogy néz már ki. És veszélyes is lenne a fürdőző emberekre egy vérszomjas tengeri csillag. Vagy repülő farkasboroszlán. Dőreség! Nem elég, hogy mérgező, még fogai is vannak. Hát ha még lábakat is alkotok neki véletlenül. Egy erdőben rohangáló, mérgező, vérszomjas cserje, ami a fogait csattogtatja. Na, ugye?

Mert rögtön nem lehet egyből farkast teremteni...

Mert rögtön nem lehet egyből farkast teremteni…

És a találós kérdés. Vajon ki Verőce polgármestere? No? Természetesen Bethlen Farkas! Ez sem véletlen ám! Bár ő egy félresikerült kísérletezés eredménye, egy selejt, de hát én sem voltam mindig tökéletes farkasteremtő.

Apropó! Hallottál már a Farkasvölgyi-sziklaüregről? Valszeg ott is farkasok laktak és egy ásványt, wolframitot ( farkashab) nyalogattak.

No, ennyit mára az okkult tudományokból.

Üdv!

 

* Phaedrus (1.sz): lupus et agnus  (a szerk.)

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük