„Minden szinten szinte minden…”

Kisnána mindent „bedob”

Kisnána legismertebb nevezetessége, a vár eredetileg erődített főúri szálláshely volt, majd birtokosai magától a királytól kaptak jogot a várrá alakításhoz.

A vár állapota annyira megromlott a kétezres évekre, hogy a falu pályázatot nyújtott be a helyreállítás-megőrzési munkák költségeire. A pályázat sikeres volt, aminek részét képezte a felújított történelmi épületegyüttes modern, 21. századi szintű bemutatása is. Kisnána ez utóbbi feladatot is szépen oldotta meg: a néhai Anjou-kori főúri udvarház „kiásott”, több funkcióssá tett termében egy fantasztikus 3D-s vetítést tekinthetnek meg a látogatók – speciális szemüveggel -, amelyben 12 percben szinte tégláról-téglára, gerendáról-gerendára épül és gyarapodik a szemünk előtt az erődítmény a kezdeti Árpád-kori rotundától a gótikus várkápolnán át a teljes várig.

A néhai Anjou-kori főúri udvarház „kiásott”, több funkcióssá tett terme. Itt történik a 3D-s vetítés

A néhai Anjou-kori főúri udvarház „kiásott”, több funkcióssá tett terme. Itt történik a 3D-s vetítés

A másik érdekesség egy 2011-ben szabadalmaztatott magyar találmány, a kronoszkóp, amelyből az elsők között itt állítottak fel ötöt a várudvarban. (Az elsőt Aquincumban szerelték fel.) A kilátói távcsőre emlékeztető szerkezeteken keresztül eredeti formájukban láthatjuk az azóta megsemmisült, vagy átalakított épületrészeket – jelmezes szereplőkkel. A várudvart kettő kronoszkóppal is „áttekinthetjük”: így festettek az épületek 500 évvel ezelőtt.

2008-ban csak a templom temetőjére összpontosítottak az egri régészek, a legutóbbi 2010-2011-es felújítás során viszont számos helyen magasították, erősítették meg a falakat, és tették könnyebbé a közlekedést, így szaporítandó a látnivalókat. A belső kaputornyot például nem csak felújították, de eredeti funkciójába is visszahelyezték. Így most az eredeti – nyugati – irányból, egy kis farkasvermen keresztül lehet a kapu boltíve alá belépni, majd az udvarba. A kapu felett és a kapu alatt is láthatjuk a Kompoltiak címerét, valamint ágyúgolyókat, sírfedlapokat. A kaputorony évtizedek alatt tönkrement vaslépcsőit újakkal cserélték fel, a felső részére pedig fedett csigalépcsőt építettek. De láthatunk újabban egy, a Jagelló-korabeli várnagy szobát is, és a vár fénykorát idéző makettjét. Az északi palotaszárny alsó szintje tekintélyes kőtárnak ad helyet, ahol a faragott kövek irigyen bámulják a köztük fekvő, hazánkban egyedülálló három mázsás opáltömböt, melyet a közeli kőbányából hoztak. A felső szinten is termetes darabok vannak kiállítva.

Az eredetileg 15. századi pincét felújították, s „bortrezort” alakítottak ki

Az eredetileg 15. századi pincét felújították, s „bortrezort” alakítottak ki

Az eredetileg 15. századi pincét felújították, s „bortrezort” alakítottak ki a boltozat alatt. Itt helyet bérelve bárki érlelheti borát, s a középkorias helyszínen barátaival is koccinthat az asztaloknál.

Az első – 1962-66-os – feltárásnál a még gazdasági épületnek vélt, feltárt délnyugati épületről kiderült, hogy Anjou-korabeli udvarház volt – főúri szálláshely -, ám az 1430-as évek után az északi palotaszárny vette át ezt a szerepet, s az udvarházat lebontva pince részét feltöltötték.

A látogatást gyepráccsal és az udvar térkövezésével, kandeláberekkel tették biztonságosabbá, kényelmesebbé. Erős, széles fahídon juthatunk be a külső kaputorony helyén a kettős várfal mögé.

Az évszázadokon át a lakosok által csak „két torony helyeként” emlegetett romterület ma már díszkivilágítást kapott. A falakon kívül, dél felől szabadtéri lelátó és színpad épült, amellyel együtt a vár már számos helyi rendezvénynek ad, illetve nyújt lehetőséget – évi 14 alkalommal.

Erős, széles fahídon juthatunk be a külső kaputorony helyén a kettős várfal mögé

Erős, széles fahídon juthatunk be a külső kaputorony helyé

Információ: www.kisnanavar.hu

Harsáczki György – 2013. május

Címke , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük