1550 köbméter fenyőfa – egy fotón…

Fotós és szerkesztési bravúr

 

Egy fa nem véletlenül kap becenevet: az valamiért különleges. A „President” viszont valóban az. Ez az óriás sequoia fenyő a Sequoia Nemzeti Park hatalmas erdejében áll az Egyesült Államokban, Kalifornia államban.

75 m magas, törzsének átmérője pedig 7,2 méter. 37,1 méter magasságban indul törzséből az első nagy ága. Ezekkel a méretekkel se nem a legmagasabb, se nem a legvastagabb törzsű növény a Földön, viszont a harmadik legnagyobb térfogatú, és mivel korát 3 200 évre becsülik, egyike a világ legidősebb fáinak. Törzsének térfogata 1300 m 3, s további 250 m 3 az ágaké, törzsének kerülete a föld szintjén 28,4 méter. A fenyőt Warren G. Harding elnökről nevezték el 1923-ban.

 

A kollégák munka közben...

A kollégák munka közben…

A hihetetlen mérete és a szomszédos fák közelsége miatt ezt a fát még sosem fotózták le egyben. Máig! A National Geographic fotósainak csapata – tudósokkal együtt – megpróbálta megalkotni az óriásfa teljes képét, hogy a fa teljes nagyságában legyen látható a fotón. Ehhez meg kellett mászniuk a fát különleges mászóeszközök segítségével, és több ezer felvételt készítettek róla.

Az egészből 126-ot kiválasztottak, összeszerkesztették, s íme a végeredmény!

Forrás: internet – szerkesztette Hars.

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük