Cifra palota – tűz az ablakba…

Hölgyeim és Uraim!

2014. július 15. (Fotó: akkor.eu)

2014. július 15. (Fotó: akkor.eu)

Miután négy évvel ezelőtt az „építészet lovagjai” a „léghajó” fedőnevű üvegmonstrum megépítésével fenyegették a Belváros, és azzal együtt a Duna-partok esztétikai összhatását, most újabb levelek hullottak ki Magyarország világörökségi helyszíneinek szimbolikus babérkoszorújából: Az Andrássy út egyik kiemelt helyének a századfordulón épített palotájának tetőzetén és legfelső emeletén 2014. július 15-én hatalmas tűz pusztított. Utólag kiderült, hogy az épület már régóta pusztult, rogyadozott, penészedett, s a tetőtérben is elbontották a tűzfalakat „valakik”, ami rendkívül veszélyes tűz esetén… A 2002 óta kulturális világörökség részét képező „Andrássy út és történelmi környezete” nagyrészt hasonló állapotban várja a szebb időket, vagy azt, hogy az USENCO elvegye a már említett rangot az út és környékétől – elhanyagoltság, vagy a pusztulás nagy foka miatt. Pedig mennyi pénz van ebben az országban! Nézzük csak például egyes végkielégítéseket, közbeszerzéseket, panamákat, mutyikat…

Nézzük, mi történt, mi történik!

Harsi

Hatalmas tűz volt a Kodály körönd és az Andrássy út sarkán

2014. július 15 (Fotó: langlovagok.hu)

2014. július 15 (Fotó: langlovagok.hu)

2014.07.15. 16:36 (velvet.hu)

Hatalmas, ötös erősségű tűz ütött ki a Kodály körönd és az Andrássy út sarkán kedden délután, a 83-85. szám alatti világörökségi épületben. A környéken jelentős volt a készültség. Az Országos Katasztrófavédelem a honlapján azt írja, a tűz nagyon gyorsan terjedt, a tűzoltók emelőkosaras járművel avatkoztak be. A tűz átterjedését este hétre sikerült megfékezniük a tűzoltóknak.

A katasztrófavédelem közlése szerint az épület tetőtere 100 négyzetméteren lángolt, a tűz tűzoltók visszajelzése szerint az egész tetőszerkezetet veszélyeztette. A tetőtérből egy gázpalackot hoztak le a tűzoltók. Értesüléseink szerint 14 tűzoltóautó, 8 rendőrautó vonult a helyszínre, öt előtt nem sokkal megérkezett az ELMŰ rohamkocsija is, a környéket ekkorájt zárják le teljesen. Kisdi Márk Máté, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, hogy az Andrássy és a Kodály körönd sarkán egy több emeletes lakóépület kiszáradt faszerkezete kapott lángra, ahol előzőleg felújítási munkálatokat végeztek. A kiérkező tűzoltók a lakókat kimenekítették, személyi sérülés nem történt, de már amikor tűzoltók a helyszínre értek, másodpercenként tízméterenként terjedt tovább a tűz, akkor már a harmadik emeletet is elérte. Nyolcvan tűzoltó dolgozott a lángok eloltásán. A police.hu azt írja, hogy a forgalom a környéken rendőri irányítás mellett zajlik, a hatóságok lezárták a Kodály körönd és Rózsa utca közötti szakaszt.

A helyszínen nézelődők szerint az épület állapota rohamosan romlott, kívülről nézve olyan, mintha teljesen leégne. A nyolcadik kerület hangos az épülethez induló rendőrautóktól.

Update: Késő délután, háromnegyed hat körül már három darus kocsi dolgozott a lángok eloltásán, a tűzoltók folyamatosan locsolják az épületet. A környéken lakók tudósítónknak azt mondták, hogy a kigyulladt ház mögötti részen lakókat egyelőre nem engedik haza otthonukba. Az MTI az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletesétől úgy értesült, hogy hárman könnyebben megsérültek, őket a helyszínen ellátják.

A kerület polgármestere az Indexnek azt mondta, a tetőn egy munkás dolgozott, ő rohant le azzal, hogy baj van, lángol a tető. A rendőrség a honlapján azt írja, hogy a tűz előidézése miatt két férfit őrizetbe vettek. Délután 17 óra körül előállították a VI. kerületi rendőrkapitányságára a 37 éves É. Attilát és a 36 éves N. Jánost, akik megalapozottan gyanúsíthatóak az épülettűz előidézésével. A két férfit közveszély okozás bűntette megalapozott gyanújával vitték be.

 

2014.07.21-án Dobó Géza a következőket osztotta meg az urbanista.blog.hu-n a tűzesettel kapcsolatban:

Szomorú, hogy Budapestnek – a pesti oldalnak meg főképp – az egyik koronaékszerei, a Kodály Körönd palotái siralmas állapotban vannak. Az alábbi olvasói levelet kaptuk:

 

Tisztelt Szerkesztőség!

A néhány nappal ezelőtti tűzvész rávilágított arra, hogy (egy kivételével) milyen katasztrofális állapotban is vannak a Kodály körönd „palotái”.

Mi a leégett házzal szembeni Andrássy út 88-90. sz-. házban (ez a legrégebbi bérpalota a Köröndön) lakunk, ami a magyar állam (MNV Zrt.) tulajdonában van és a ház minden lakása bérlakás. A ház borzalmas állapotára már sokféle fórumon felhívtuk az illetékesek figyelmét, de eddig süket fülekre találtunk. A sajnálatos tűzeset talán segít előrelendíteni a helyzeten.

Az épületben folyamatosak az áram- és vízkimaradások, a villany- és egyéb vezetékek, kapcsolószekrények a levegőben lógnak, a házban belül omlik a graffitikkel teli vakolat, sok helyen esik szét a lépcső. Mindezt egy olyan épületben, ami a Világörökség része és műemlékvédelem alatt áll. Idézet egy, a ház problémáival foglalkozó blogból:

„A MÁV- nyugdíjintézetének volt a bérháza, 1880-ban építették, Gustav Petschacher tervei alapján. Nem is ez a legérdekesebb, hanem a díszítését imádom. Még akkor is ha megkopott, helyenként omladozik meg hiányoznak az arany cirádák. Az okos művtöris könyvemben azt írják, hogy sgraffitonak hívják ezt a technikát, és az a lényege, hogy a különböző színű rétegeket felfestik egymásra, majd visszakaparják a minták szerint. Itt a figurális részeket Székely Bertalan készítette.

(Forrás: andrassy88.blogspot.hu)”

A nevezett külső figurális vakolat – amelyet Székely Bertalan készített –, sok helyen már javíthatatlan állapotban van. Megette az idő és a szmog, restaurálására soha nem került sor.

Üdvözlettel:

Egy házaspár a házból

A két nappal a tűz után megjelenő írás (nol.hu) csak „szépít” a helyzeten, és „nyugtatja” az idegeket… Ingatlan-panama? De egzotikus! Melodráma, tragikomédia? Együtt érző hivatalos közeg! (Harsi)

 

Milliárdokba kerülhet a felújítása a Kodály köröndön leégett háznak

A kedd délutáni tűzvészben életveszélyessé vált Kodály köröndi palotaépületben 14 lakás biztosításáról az Aegon Magyarország gondoskodik. Ezt közleményben tudatta csütörtökön a biztosító, hozzátéve, hogy a kiköltözéssel járó költségekre azonnali 50 ezer forintos kárelőleget folyósítanak az érintettek számára. A biztosító a telefonos ügyfélszolgálat xxxxx-as budapesti telefonszámon várja az érintett lakók jelentkezését.

2014. július 15. - Az oltás vége... (Fotó: 444.hu)

2014. július 15. – Az oltás vége… (Fotó: 444.hu)

Az Aegon a katasztrófavédelemtől kapott tájékoztatásra hivatkozva azt is közölte, hogy a tűzvész a második és a harmadik emelet közti födémet is több helyen megrongálta, átégette, ezért kérdésessé vált, hogy a második emeleten lévő lakások közül melyekbe költözhetnek be a lakók az életveszély elhárítása után. Terézváros önkormányzata is megkezdte a gyorssegélyek kifizetését. A támogatás alapösszege 50 ezer forint, ami családok esetében személyenként 20 ezer forinttal emelkedik. Így egy négytagú család 110 ezer forintot kaphat.

A köröndi palotaépület padlásán kedden két munkás a társasház közös képviselőjének felkérésére egy korábbi viharkár elhárításán dolgozott. Valószínűleg a munkálatokhoz használt nyílt láng lobbantotta be a világörökség részét képező épület tetőszerkezetét. Miután a padlástérben a tűzoltóság tudta nélkül az épület felújítását végzők kibontották a tűzfalakat, és a harmadik emelten elbontották a megüresedett lakások közti közfalakat, a tűz lényegében akadálytalanul terjedhetett a 2400 négyzetméteres padlástérben. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tűz kitörésétől számított 15 percen belül az egész tető lángba borult.

A rendőrség őrizetbe vette a tetőn dolgozó két munkást, és bejelentette, hogy kezdeményezik az előzetes eltartóztatásukat. Szerdán azonban az ügyészség elrendelte a közveszélyokozással gyanúsított két férfi szabadlábra helyezését. Az ügyészség álláspontja szerint egyikük esetében sem állnak fenn az előzetes letartóztatás törvényi feltételei. Sőt, az egyikük esetében még a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja sem. Ez közvetve megerősíti lapunk azon korábbi értesülését, miszerint az egyik munkás a rendőrségi kihallgatásán magára vállalta, hogy ő okozta a tüzet.

Azt még nem lehet tudni, hogy a közveszélyokozás gyanújával indult nyomozás keretében a rendőrség vizsgálja-e azoknak a büntetőjogi felelősségét, akik – mint kiderült, a tűzoltóság tudta és engedély nélkül – kibontották a padlástér tűzfalait, s emiatt semmi nem volt a padlástérben, ami megakadályozhatta volna a tűz másodpercenként 10-15 méteres sebességű terjedését. A két munkásnak esélye sem volt a lángok megfékezésére, sőt, mint azt láthattuk, negyed órával a tűz kitörése után már a nagy erőkkel felvonuló tűzoltók is csak azt tudták megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszéd házakra.

Csütörtökön még az épületről lelógó részek és törmelék eltávolítása zajlott, a statikusok is csak az életveszély elhárítása után láthattak munkához. A biztosító azt ígéri, amint a statikusok végeznek, munkatársai haladéktalanul megkezdik a helyszíni szemlét és a kárfelmérést.

Egyelőre megjósolni sem lehet az épület teljes felújításának várható költségeit. Később kaphatnak csak választ a szakértők arra a kérdésre is, hogy az oltáshoz használt sok ezer köbméter víz milyen károkat okozott. A tűztől nem érintett alsó szinteken az ott jártak beszámolói szerint térdig ért a víz. Szinte bizonyos, hogy az épület elektromos (telefon és internet) hálózata teljes egészében cserére szorul.

Irányadó lehet a várható költségekre, hogy egy 2005 nyarán kelt szerződés alapján az épület felújítására szerződött Andrássy út 83-85 Kft. tízmilliárd forint értékben engedett jelzálogjogot a felújítást finanszírozó banknak. Nem véletlen jegyezte meg keddi sajtótájékoztatóján Hassay Zsófia polgármester, hogy a társasházban kistulajdonos Terézvárosi Önkormányzat  a maga részéről minden tőle elvárhatót megtesz a veszélyelhárítás és a károsultak lakhatásának megoldása érdekében. Az önkormányzat az épület felújításához kormányzati segítséget kér. A harmadik emelet és a tető gyakorlatilag megsemmisült, a statikus szakvéleményből kiderült, hogy az épület földszintje, első és második emelete azonban a körülményekhez képest jó állapotban van. Ez azt jelenti, hogy nem az egész ház életveszélyes, ami mindenképpen pozitív hír – áll az önkormányzat közleményében.

 

Néhány lakó abban reménykedik, hogy a tűzvész pontot tesz az épület 12 éve húzódó politikai hátterű ingatlanpanamát sejtető kálváriájának végére.

 

A palota - fénykorában (Fotó: 444.hu)

A palota – fénykorában (Fotó: 444.hu)

Megdöbbentette és felháborította a keddi tűzvészben lakhatatlanná vált Kodály köröndi ház lakóit a szerdai lakógyűlésen bemutatkozni elfelejtő, ugyanakkor szerintük a károsultakkal indokolatlanul kemény, sőt kifejezetten sértő hangon beszélő rendőri vezető. „Nem kell a tragikomédia, nem kell a melodráma, jó?” – mondta a rendőr lakhatatlanná vált otthonaikba a legszükségesebb értékeikért visszatérni készülő lakóknak. Az illető viselkedéséért csütörtökön a rendőrség honlapján közleményben kért elnézést az országos rendőrfőkapitány.

Néhány lakó abban reménykedik, hogy a tűzvész, illetve a most következő felújítás végre pontot tesz az épület 12 éve húzódó politikai hátterű ingatlanpanamát sejtető kálváriájának végére.

Az épületet 1999-ben alakították társasházzá. Egy évre rá Terézváros Önkormányzata megállapodást között a Király utca 20 – Alfa 1. Kft.-vel. Utóbbi a harmadik emeleti lakások és a tetőtér tulajdonjogának fejében vállalta az épület felújítását. Az eredetileg 573 millió forintos beruházás azonban nem valósult meg. A Király utca 20 – Alfa 1. Kft. helyébe lépő Andrássy út 83-85 Kft. nem tudott a lakókkal megállapodni, és olyan munkálatokat is megkezdett, amely a lakók szerint veszélyeztették az épület biztonságát. A padlástéri tűzfalak kibontása ezek egyike volt. Ám hiába kértek fel szakértőt a lakók és külön az önkormányzat is, a szakértők nem találtak semmit, ami veszélyt jelentett volna a lakókra.

A Fővárosi Gázművek talált. Figyelmeztette a társasház lakóit, ha nem teszik rendbe a kéményeket a fűtési szezonra, lekapcsolják őket a hálózatról. Ekkor, nem kis részben az önkormányzat nyomására a beruházó a kéményeket rendbe tetette. Az önkormányzat azóta búcsút intett a beruházónak, annak ellenére, hogy az több mint kétmilliárdos pert helyezett kilátásba a szakítás esetére.

 

Címke , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük