Milyen a Szahara szemének struktúrája?

A Szahara mauritániai részén egy a maga nemében egészen egyedülálló geológiai képződmény található, mely a világűrből nézve egy szemre emlékeztet. 1965  óta, amióta a Gemini 4 asztronautái McDivitt és White megpillantották ezt a hatalmas kör alakú geológiai képződményt, szinte minden űrutazás során lefotózzák a máig kuriózumnak számító alakzatot.

 

A műholdfelvételeken a homok állandó mozgása miatt változik, de a szem közepe tisztán látszik. (Forrás: internet)

A műholdfelvételeken a homok állandó mozgása miatt változik, de a szem közepe tisztán látszik. (Forrás: internet)

A 48 kilométer átmérőjű, Richat struktúrának nevezett koncentrikus körökből álló alakzat másik neve, a Szahara vagy Föld szeme. Keletkezését illetően máig nincs megegyezés a tudóstársadalomban. Egyesek szerint egy meteoritbecsapódás következtében jött létre, azonban ezt az cáfolja, hogy a kráter alapja lapos, illetve sehol máshol nem találtak a Szahara területén ehhez hasonló nyomokat, amelyek egy ilyen nagy erejű – és jellegű – becsapódás igazolhatnának.

A legmerészebb feltételezések szerint földalatti nukleáris robbantás hozta létre, ám ezt cáfolja, hogy jelenleg egyetlen országnak sincs ekkor erejű bombája. A ma leginkább elfogadott elmélet szerint a földkéreg gyűrődésének, az eróziónak, és az üledékes kőzetek kiemelkedésének tulajdonítják a keletkezését. A Richat struktúra azon kevés földi geológiai struktúrák egyike, amely az űrből sokkal inkább megfigyelhető, mint a Földről. A különleges alakzat már az első űrbeli utazás óta kedvelt megfigyelési célpont.

A Richat struktúra a „levegőből”. (Forrás: internet)

A Richat struktúra a „levegőből”. (Forrás: internet)

A műholdfelvételeken a homok állandó mozgása miatt változik, de a szem közepe tisztán látszik. A képeken látható sötét részek  a környező homokhoz képest 200 méterrel magasabb, üledékes kőzetek alkotta fennsíkot jelölik. A struktúra külső peremének csúcsa 486 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.
Bár csak a világűrből látható igazán a képződmény, de mára Mauritánia egyik legkedveltebb turisztikai célpontja lett.

A Mistique alapján

Címke , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük