A Yellowstone vulkánja fenyegetőbb, mint hitték

A magmakamra elhelyezkedése a Yellowstone-kaldera alatt (Forrás: internet)

A magmakamra elhelyezkedése a Yellowstone-kaldera alatt (Forrás: internet)

Az amerikai Yellowstone park alatt fekvő szupervulkán jóval nagyobb, mint azt korábban hitték: egy új tanulmány szerint kiterjedése akár 2,5-szer is nagyobb lehet. A Utahi Egyetem kutatócsoportja szerint az üreg kiterjedése elérheti a kilencven kilométert is, ebben az esetben pedig 200-600 köbkilométer magmát tartalmaz. A magmakamra mélysége 2–15 kilométer között mozog, kilencven kilométer hosszú és 30 kilométer széles.

Bob Smith professzor azt  nyilatkozta,  hogy bár nagyon régóta dolgoznak a területen, ennek ellenére őket is megdöbbentették az eredmények. Ha a yellowstone-i vulkán ma törne ki, az katasztrofális következményekkel járna.

Amellett, hogy a földrengések, a lökéshullámok, a kiömlő láva, a forró gőzök, a mérgező gázok, és a háznyi méretű vulkáni bombák az észak-amerikai kontinens lakosságának nagy részét közvetlenül  elpusztítaná, teljesen összeomlana a Föld mezőgazdasága, nagy részben elpusztulnának az állatok és a növények. Hirtelen „vulkáni tél” következne be (melyhez egy nukleáris tél hasonlít talán legjobban), mivel a Nap sugarai nem jutnának le a Földre a sztratoszférába került hatalmas mennyiségű por miatt, s ez óriási energiaválságot idézne elő, és aki ezek után még életben maradna, az lassan éhen halna…

A Yellowstone-kaldera közepén... (Forrás: internet)

A Yellowstone-kaldera közepén… (Forrás: internet)

Erre azonban nem számítanak a kutatók, mivel az utolsó kitörés 640 ezer évvel ezelőtt történt. Akkor bizony az egész észak-amerikai kontinenst beborította vulkáni törmelékkel, és a világ időjárását is befolyásolta.

A kutatók most pontosabb képet kaptak arról, hogy mi van a föld alatt. Jamie Farrell, az egyetem kutatója azt mondta, hogy minden rezdülést, földrengést megfigyelnek a Yellowstone környékéről, és követik a szeizmikus hullámokat is, amelyek megkerülik a Földet. Azt, hogy a vulkán aktív, pontosan mutatják a rendszeres földrengések és a talajszint magasságának változása. Az elmúlt évtizedek során nagymértékű – 60 év alatt 83 cm – emelkedés és kis mértékű süllyedés mutatkozott a kaldera területén, mintha a vulkán „sóhajtana”. A kutatók arra használják az új adatokat, hogy jobban meg tudják jósolni a felmerülő kockázatot. Bob Smith azt is hozzátette, hogy maguk a kutatók sem lehetnek biztosak abban, hogy kitör-e még egyszer a vulkán. Egyesek azonban úgy gondolják, hogy éppen esedékes egy ilyen kitörés, mivel nagyjából 600 ezer évente tör ki a Yellowstone óriásvulkánja.

Melegvizes forrás madártávlatból a szupervulkán felett. (Forrás: internet)

Melegvizes forrás madártávlatból a szupervulkán felett – Yellowstona N. P. (Forrás: internet)

(A kitörés vízióját filmesítette meg a Szupervulkán című film, amely valóban borzongatóra sikerült. De egy valóságos csapás elhomályosíthatja a fantázia szülte pusztítást… – Harsi)

75 ezer esztendővel ezelőtt az indonéziai Toba nevű szupervulkán kitörése majdnem lesöpörte az emberiséget a Földről.  Az emberek „családfáját” mitokondriális DNS vizsgálatokkal nyomozó tudósok azt állapították meg, hogy a Toba kitörését követő időkben az emberiséget mindössze 5-10 ezer fő képviselte az egész bolygón! Hasonló kitörést tesznek felelőssé a Perm végi kihalásokért is, amikor a Föld akkor élt fajainak 90%-a kipusztult egy szibériai szupervulkán kitörésekor. Igen sok tudós a dinoszauruszok kihalását is szupervulkánok számlájára írja.

A Yellowstone-vulkán már három alkalommal – 640.000, 1.3000.000 és 2.100.000 évvel ezelőtt – sodorta a kihalás szélére a földi életet, még sem kizárt, hogy megelőzi egy tenger alatti óriás. Mintha megélénkültek volna mostanában bolygónk vulkanikus területei…

Egy tongai vulkán víz alatti kitörése (Forrás: internet)

Egy tongai vulkán víz alatti kitörése (Forrás: internet)

(Az index.hu és a harmonet anyagai alapján)

Címke , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük