Vízesés a vonatablakban – 1. rész

Vonatozás a Dudshagar-vízesés előtt

A vízesés az esős évszakban

A vízesés az esős évszakban

 

A Dudshagar-vízesés India keleti partvidékén, Goa állam Karnataka tartományában, a Mandovi-folyón található. A négy lépcsős zuhatag 310 méteres magasságával India 5. és a világ 227. legmagasabb vízesése – neve „tej-tengert” jelent.

A legenda szerint élt itt valaha egy hercegnő, aki rendszeresen megfürdött a közeli tóban – mely ma is látható. A fürdés után pedig mindig édes tejet ivott egy odakészített arany kancsóból. Egy alkalommal, miközben ivott, észrevette, hogy figyeli a herceg. Zavarba jött, és miután meztelen volt, maga elé öntötte a tejet, amelynek függönye eltakarta a kíváncsi szemek elől mindaddig, amíg a szolgálólányok odahozták a ruháját. A kiöntött édes tej a Dudshagar-vízesést alkotja a mai napig, s e természeti látványosság a hercegnő erénye és szerénysége előtt tiszteleg.

A Nyugati-Ghátok hegyvonulata India egyik legcsodálatosabb vidéke. A vidéket lombhullató fák dzsungele borítja, de a környék útjai az esős időszakban – júniustól szeptemberig – le vannak zárva, mert a hegyvidék megáradó patakjai rendszeresen elmosnak útszakaszokat. Ellenben a vízesés ekkor a leglátványosabb. Mivel a Mandovi-folyó vízgyűjtő területe magasan fekszik, a száraz időszakban jóval kevesebb víz csordogál a gránitsziklákon. Ilyenkor azonban kedvezőbbek a körülmények a fürdésre, és a helyiek élnek is a lehetőséggel a számos medence egyikében, amelyek a zuhatag alatt alakultak ki. A népszerű turistalátványosság „tetejére” lépcsők vezetnek.

Alacsony vízhozamnál fürödni is lehet - nem sodorja el a fürdőzőket a víz...

Alacsony vízhozamnál fürödni is lehet – nem sodorja el a fürdőzőket a víz…

 

A vízesés előtt/alatt menetrend szerint közlekednek személyvonatok. Mivel a szerelvények ezen a szakaszon igen lassan haladnak el (több alagúton is végiggördülnek), az utasok gyönyörködhetnek az alázúduló vízben. Magas vízálláskor viszont érdemes becsukni az ablakokat, mert a vízesés párája eláztathatja az utazóközönséget.

Harsáczki György 

A Konkan vasútvonal más szakaszai is bővelkednek látnivalókban... (Forrás: internet)

A Konkan vasútvonal más szakaszai is bővelkednek látnivalókban… (Forrás: internet)

 

Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük