Hat év után – az erőpróbán túl…

Mégiscsak elkészült! Már nem is hittem volna, hogy a 2013 szeptemberében a Königsjodler klettersteigen rögzített fejkamerás felvételekből valaha is egy egész „film” lesz. (Nagyon köszönöm ezt Tézének, vagyis Tóth Zoltánnak!) Elsősorban a lesérülésem miatt nem tudtam végig teljesíteni a Keleti-Alpok talán legnehezebb mászóútját, de a leglátványosabb, legnehezebb részeket abszolváltam, és itt ez a film... https://www.youtube.com/watch… (Galli Károly így jegyzi (hegyvilag.hu): Nehézség értékelése: Saját értékelés: D bergsteigen.at: D klettersteig.de: D
Nagyon nehéz sportklettersteig. A híres útvonal fő nehézségét nem is annyira a mászás technikai nehézsége (max. D két szakaszon, többnyire C-D vagy könnyebb), hanem rendkívüli hossza (1700 mászóméter), magashegyi jellege, kitettsége és a mászás sokfélesége adja. A nagyon jó kondíció, a klettersteig és magashegyi tapasztalat illetve a szédülésmentesség alapfeltétel. A biztosítás végig megbízható, itt-ott laza a drót. Csak kifogástalan időben szabad elindulni! Kiszállási lehetőség van az út jó felénél. 1,5-2 l víz szükséges. A lemeneti út (Birgkar) kőhullásveszélyes, felül gyakran havasodik, jegesedik.
Asdfre ghhhgg

Torony a Kummetstein előtt

A "többiek" - látszólag - könnyedén áthúzódzkodtak...

A "többiek" - látszólag - könnyedén áthúzódzkodtak...

A Dientner Schneid igazi virtus!

A Dientner Schneid igazi virtus!

Hajnali hőlégballonozás Göreme fölött (Kappadókia, Törökország)

A kappadokiai hőlégballonozás még koromsötétben, és nagy hidegben kezdődött: a szemünk láttára - fülünk hallatára - kezdték forró levegővel feltölteni a hatalmas, színes ballonokat. A nap még fel sem tűnt a horizonton, amikor bemásztunk a hatalmas, 12 személyes kosárba, és lassan a levegőbe emelkedtünk. Óriási élmény volt látni, ahogy itt is, ott is lebegtek a lomha "óriáslufik". Nemsokára feltárult egész Göreme a Galambok völgyével, a messzi nagy vulkáni kúpokkal, és mindezt Uchisar ementálivá lyuggatott tömbje koronázta meg. Amikor a gázláng fellobbant, néhány pillanatra megszínesítette a ballonokat.Lassan kivilágosodott az ég, eltűnt a szürkeség, életre kelt a táj...

Göreme a buszablakból (Kappadókia, Törökország)

Avanosból Göremébe indultunk buszunkkal a kora reggeli órákban. Kappadókia bizarr formájú riolittufa kúpjairól és tornyairól, a Tündérkéményeiről híres.

A vidék 3-4 óriás vulkánja vastag vulkáni porrétegeket - tufarétegeket - szórt a területre több millió évvel ezelőtt. A váltakozó keménységű - ám könnyen faragható - kőzetbe mély völgyeket vájtak a ritka esőzések következtében lefutó patakok, folyócskák, s a tornyokra, oszlopokra tagolt tufatömegből érdekes, holdbéli tájat idéző dombvidék alakult ki. A Tündérkéményeket a szél és a nagy hőingásból következő aprózódás is tovább formálta - s formálja ma is. A kúpokba már az ősi időkben is üregeket mélyítettek, s lakásnak használták azokat. Így egész települések jöttek létre barlanglakásokból, de templomokat is kivájtak a puha tufából. Sőt, az itt lakók ősei több olyan "földalatti várost" is kialakítottak, ahová állataikkal, értékeikkel, élelmiszer tartalékaikkal együtt lemenekülhettek, és átvészelhették az ellenség átvonulását.